Wielkie gotowanie w Trygorcie. Były bliny z pomaczką, placki z twarożkiem, sałatka z figą

2021-01-25 11:42:26(ost. akt: 2021-01-25 08:49:15)

Autor zdjęcia: Alicja Rymszewicz

Kolejne warsztaty kulinarne w Trygorcie odbyły się w sobotę, 23 stycznia w wiejskiej świetlicy.
Uczestniczki warsztatów niezwykle zaangażowane i pomysłowe twórczo przystąpiły do przygotowywania potraw. Pod okiem Anny Bakun, szefowej kuchni hotelu Ognisty Ptak, wyczarowały wiele potraw. Była zupa krem z kiszonej kapusty, bliny z pomaczką, placki ziemniaczane z twarożkiem i łososiem, sałatka z winegret, figą i panierowaną fetą, były też śledzie w różnych odsłonach i wiele innych pyszności.

Mimo, iż to warsztaty dla dorosłych, nieoceniona okazała się pomoc dwóch dziewczynek Laury i Darii, które z niewielka pomocą przygotowały ciasto na naleśniki, pierogi, bliny, sos winegret, ciasteczka, lemoniad - mówi Alicja Rymaszewska, sołtys Trygortu. - Warsztaty zaszczycił również swoją obecnością Burmistrz Krzysztof Kołaszewski, za co bardzo dziękujemy. Zachęcamy mieszkańców do uczestnictwa w kolejnych przedsięwzięciach. Przyjmujemy deklaracje od wszystkich zainteresowanych naszymi warsztatami.
Obrazek w tresci

Projekt, którego wnioskodawcą była Gmina Węgorzewo, realizowany jest w ramach projektu Familijne LOWE przez Szkołę Podstawową w Perłach przy partnerstwie Węgorzewskiego Centrum Kultury.
rs

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5