Szkoła Dobrych Manier i Smaku

2019-04-08 12:00:00(ost. akt: 2019-04-07 17:21:41)

Autor zdjęcia: SP w Radziejach

Savoir-vivre – ogłada, dobre maniery, bon-ton, konwenans towarzyski, znajomość obowiązujących zwyczajów, form towarzyskich i reguł grzeczności obowiązujących w danej grupie.
W związku z chęcią poznania dobrych manier oraz reguł 29 marca uczniowie Szkoły Podstawowej w Radziejach uczestniczyli w warsztatach pt. „Zasady savoir-vivre'u -jak prawidłowo zachować się przy stole?”, które przeprowadzili uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie. Była to bardzo przydatna lekcja, teraz będziemy wszyscy wiedzieli, jak należy nakryć stół, a także jakie obowiązują przy nim konwenanse.

Był to niezwykle ciekawy, pełen pomysłów i pracy piątek, gdyż tego dnia zorganizowany został również Szkolny Master Szef. Nad przygotowaniem potraw czuwały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Radziejach. Uczniowie z zaangażowaniem wymyślali potrawy, które później apetycznie wyglądały na prawidłowo zastawionym stole. Wszyscy mogliśmy się kulturalnie delektować tymi dziełami sztuki kulinarnej. Dziękujemy p. K. Wojnowskiej oraz p. E. Wodzyńskiej za zorganizowanie Master Szefa.

Tego dnia klasa VII przedstawiła też projekt biologiczno-matematyczny „Przeczytaj, zanim kupisz”, który polegał na analizie etykiet napojów różnego typu. Szczególną uwagę uczniowie zwracali za zawartość cukru „słodka pułapka”. Okazało się, że w naszych produktach, które tak chętnie spożywamy, jest wiele niezdrowych składników. Warto się zastanowić nad swoją dietą, może należy coś zmienić, żeby się lepiej czuć? Tak, to był intensywny piątek, ale jakże ciekawy i kreatywny. Życzymy sobie więcej takich „życiowych lekcji”. (Dorota Sapela-Wiezorek)



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5