Jak uniknąć efektu jo-jo?

2017-08-06 10:00:00(ost. akt: 2017-08-04 13:50:34)

Autor zdjęcia: Piotr Tymcio

Statystyki sa ponure. Ponad 80% osób, które straciły na wadze, w ciągu dwóch lat od zakończenia diety wróci do wyjściowej masy ciała lub ją przekroczy. Co zrobić, by znaleźć się w gronie szczęśliwców, których nie dopadł efekt jo-jo? Porad udziela nasza zaprzyjaźniona dietetyczka, Angelika Kowalewska.
Kobiety, które chcą schudnąć znają te bolesne statystyki aż za dobrze. To jak jazda kolejką górską. Góra, dół, góra, dół. Kolejna porażka jest powodem smutku i frustracji. Bardzo duże wahania wagi to nie tylko problem emocjonalny, ale i zdrowotny. Szybkie przybieranie na wadze to obciążenie dla serca. Ciśnienie krwi podobnie jak poziom cholesterolu wzrasta. Rośnie również ryzyko wystąpienia cukrzycy, osteoporozy, depresji, niedokrwiennej choroby serca, a nawet nowotworów. Co nam pozostaje?

1. Zrozumieć metabolizm
Chociaż niewielkie wahania masy ciała są normalne, to większe niż 5 kg są już niezdrowe... Stosujemy te najbardziej restrykcyjne i niskokaloryczne diety, ponieważ jesteśmy nastawieni na szybkie, natychmiastowe wyniki. Jednak jeśli jednego dnia jemy średnio około 2 500 kcal, a drugiego przechodzimy na dietę 1 200 kcal, to już po zwiększeniu jej do 1 300 zaczniemy odkładać tą niewielką wydawałoby się nadwyżkę energii w postaci tkanki tłuszczowej. Dla organizmu to szok, dlatego mobilizuje wszystkie siły, aby zmniejszyć zużycie energii. Nawet na rozsądnej diecie ciało niechętnie pozbywa się zapasów tłuszczu. Szybsze okładanie tkanki tłuszczowej po okresie niskokalorycznej diety, to metaboliczna rekompensata za utratę wagi.

2. Ciało ,,postrzega” dietę jako zagrożenie
Dieta to dla organizmu zaburzenie równowagi, do której nieustannie dąży, dlatego będzie się jej przeciwstawiać. Efekt jo-jo może faktycznie zmienić fizjologię organizmu. Im więcej przebytych diet, tym trudniej stracić na wadze. Powodem tego jest m. in. zwiększenie wydzielania hormonu głodu – greliny i spadek hormonu sytości – leptyny, która hamuje pobieranie pokarmu i zwiększa wydatek energetyczny organizmu. Do efektu jo-jo może się również przyczynić emocjonalne jedzenie. Osoby, które zajadają emocje takie jak stres czy samotność mogą mieć większe skłonności do odzyskiwania wagi.

3. Nic się nie zmienia
Problem jest również to, że osób, które dopada efekt jo-jo nigdy nikt nie nauczył jak powinny się odżywiać na co dzień, jak robić zakupy, co wybierać, a czego unikać, jak przyrządzać posiłki, jak radzić sobie z emocjami, które dotąd były tłumione jedzeniem. Bez tych umiejętności niezbędnych to trwałych zmian historia z efektem jo-jo może się powtórzyć.

4. Ryzykowne fałdki
Efekt jo-jo zmienia trwale skład ciała. Może ci się wydawać, że nic się nie zmieniło, po prostu waga pokazuje znowu tą samą liczbę kilogramów. Jednak twój metabolizm działa znacznie wolniej między innymi za sprawą zwiększenia masy tłuszczowej kosztem mięśniowej. Kiedy się odchudzałaś traciłaś głównie tkankę mięśniową, bo ona zużywa znacznie więcej kalorii niż tłuszcz, więc idzie na ,,pierwszy ogień’. Jednak kiedy tyjesz nie przybywa ci mięśni, ale tłuszczu. To osłabia również napięcie skóry, naczyń krwionośnych, powoduje zaburzenia pracy wątroby, która może ulegać stłuszczeniu. Stwierdzono, że kobiety, które w ciągu życia przeszły pięć lub więcej cyklów chudnięcia i tycia mają znacznie gorsze wyniki badań kardiologicznych, co świadczy o szkodliwym wpływie efektu jo-jo na serce i układ krwionośny. Ale być może najbardziej zaskakujący jest niebezpieczny i trwały efekt wpływu wahań masy ciała na układ odpornościowy.


Istnieje tak wiele przeciwności, że możesz zacząć zastanawiać się, że być może lepiej zaakceptować swoje fałdki, bo i tak nigdy się ich nie pozbędziesz. Jednak od efektu jo-jo bardziej niebezpieczna jest otyłość. Może więc już czas przerwać to błędne koło i zacząć odżywiać się racjonalnie? To naprawdę jest możliwe, tak samo jak osiągnięcie wymarzonej wagi. Z odpowiednim wsparciem i aktywnością nie może się nie udać! Podejmij wyzwanie. Czekam na Ciebie! SKONTAKTUJ SIĘ

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5