środa, 20 września 2017. Imieniny Eustachego, Faustyny, Renaty

Zjedz pączka, aby w życiu Ci się wiodło

2017-02-23 08:00:00 (ost. akt: 2017-02-22 20:23:39)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Historia tłustego czwartku sięga czasów pogaństwa. Zwyczaj jedzenia w Tłusty Czwartek pączków, zwanych pampuchami, zadomowił się w Polsce już w XVII wieku, częściej był jednak spotykany w miastach i na dworach. Na wsi pojawiły się pod koniec XIX wieku.

Popularne dzisiaj słodkie i puszyste pączki dawniej jadano ze skwarkami. Pampuchy wyrabiane były z najlepszej mąki, prawdopodobnie pszennej. Zapustowe pieczywo, smażone było, podobnie jak współczesne pączki, w głębokim, gorącym tłuszczu, najczęściej na smalcu. Chodziło o to, żeby pampuch był jak najbardziej tłusty. Trzeba było bowiem najeść się przed 40-dniowym postem, w czasie którego jedzono tylko postne potrawy. Etnografowie nie wiedzą do końca, skąd tradycja jedzenia pączków w Tłusty Czwartek dotarła do Polski.

Historycy przypominają, że jeszcze w kulturze słowiańskiej, w czasach przedchrześcijańskich był zwyczaj jadania tłustych wypieków z okazji ważnych uroczystości, np. pogrzebowych. Później pampuchy jadano z okazji Bożego Narodzenia i zwyczaj ten przetrwał w niektórych rejonach do dziś. Warto wspomnieć również o tym, że dawne pączki miały w środku ukryty orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.
(dp)

Przepis na „pączki doskonałe” z „Praktycznego kucharza warszawskiego” (1918 rok)

Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

Zagraj w GRY.wm.pl

  • Goodgame Empire
  • Goodgame Big Farm
  • Goodgame Poker
  • Shadow Kings - The Dark Ages