Zima z kawą na wiele sposobów

2016-12-18 10:42:55(ost. akt: 2016-12-18 10:49:00)
Jako pasjonat kawy uwielbiam ją pod każdą postacią. Kocham stawiające na nogi Espresso ze świeżo mielonych ziaren arabiki. Dobrze spienioną Latte ze sporą porcją korzennych przypraw w towarzystwie ciepłej szarlotki czy tradycyjne Americano o każdej porze dnia. Jak zima, to tylko z dobrą, aromatyczną kawą.
Chcąc przyrządzić wyśmienitą kawę wcale nie potrzebujemy zostawiać pieniędzy w kawiarni czy inwestować w ekspres, który będzie zajmował sporo miejscaw kuchni. Wystarczy, że zaopatrzymy się we włoską kawiarkę lub Praskę Francuską (french press), które można nabyć za niewielkie pieniądze bo już od 25 zł w wielu sklepach. W przypadku tej pierwszej otrzymany napar jest mocny, esencjonalny i doskonale sprawdza się jako poranna, stawiająca na nogi, filiżanka espresso. W przypadku french pressu wyjdzie nam kawa przelewowa typu Americano. Bez względu na to jaką metodę wybierzecie, przygotowaliśmy dla Was trzy przepisy na wyborną, zimową kawę. Zobaczcie jakie to proste i przyjemne.

Gingerbread Coffee to kawa piernikowa, która stanowi szczególnie dobrą propozycję na zimę.
Jak przygotować napój?
1/4 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki melasy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki mocnej kawy
1 szklanka mleka (do wyboru: mleko migdałowe, mleko sojowe, itp)
Cukier
Wszystkie składniki należy wymieszać w garnuszku i zagotować. Po przelaniu do kubka, kawę można udekorować bitą śmietaną i lekkim piernikiem.

Chili Latte to kawa w połączeniu z ostrym smakiem papryczki chili jest propozycją dla odważnych. Błyskawicznie rozgrzewa, a jej charakterystyczny aromat przyjemnie pobudza kubki smakowe. Chili Latte można przygotować zarówno z mieloną, jak i świeżą chili, dodając kilka ziarenek albo dużą szczyptę przyprawy w zależności od smakowych preferencji. Kawa bardzo dobrze komponuje się z gorzką czekoladą, więc osoby o delikatniejszym podniebieniu, złagodzą ostrość papryki, dodając do niej kakao lub rozpuszczoną czekoladę.

Jak przygotować napój?
75 ml kawy (średnio mocnej)
kakao deserowe
woda lub mleko do przygotowania kakao
chili (szczypta suszonej przyprawy lub kawałek papryczki)
listek mięty lub miętowa posypka
Kawę wlej do wysokiej szklanki. Przygotuj kakao według instrukcji na torebce, wlej do kawy. Dodaj chili. Napój udekoruj listkiem mięty lub miętową posypką. Chili Latte można podawać jako ciepłą kawę, ale także w wersji mrożonej. Wystarczy schłodzić napój, a przed podaniem dodać do niego kruszony lód.

Irish Coffee to połączenie kawy, whiskey, bitej śmietany i brązowego cukru.
Ta kawa to coś więcej niż zwykły napój. Podawana jest na całym świecie, a jej przyrządzanie bardziej przypomina rytuał niż zwykłe parzenie kawy. Przez wielu uważana jest za napój doskonały, swój smak zawdzięcza oryginalnym składnikom.
Potrzebne składniki:
wysoka szklanka z uchem, lub duży kieliszek do wina
filiżanka świeżo parzonej, palonej kawy
30 ml irlandzkiej whiskey (lub w wersji łagodniejszej – likieru typu Bailey’s)
1 łyżka cukru trzcinowego (ewentualnie brązowego rafinowanego), ale tylko w wersji z whiskey
2-3 łyżki bitej śmietany

Jak przygotować napój?
Szklankę podgrzewamy, wlewając do niej na chwilę gorącą wodę (po kilku minutach wodę wylewamy). Na dno szklanki wlewamy miarkę whiskey i dodajemy łyżkę cukru. Zaparzamy filiżankę kawy w kawiarce (mokka) bądź w ekspresie (espresso) i wlewamy ją do szklanki, mieszamy z whiskey i cukrem. Na wierzch delikatnie ostrożnie wlewamy ubitą wcześniej z cukrem śmietanę. Nie musi, a nawet nie powinna być ona ubita na sztywno. Wystarczy, że jest lekko spieniona. Taki efekt można uzyskać przez wlanie jej do słoika i potrząsanie nim przez kilka minut. Życzymy smacznego.
(dp)



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5