Sekret herbaty
2016-12-15 10:22:25(ost. akt: 2016-12-15 11:15:28)
Z okazji Międzynarodowego Dnia Herbaty, wypada przyjrzeć się temu słynnemu trunkowi. W Chinach jest znana od 4 tysięcy lat, a jej zwyczaj picia jest ważny w wielu kulturach.
Herbata to obok kawy najczęściej pijany napój w naszym kraju. Cały sekret polega na sposobie parzenia. Istnieje sześć podstawowych rodzajów herbat: Herbata zielona, biała, żółta, czerwona, oolong oraz ciemna zwane puerami czyli herbata o liściach które są poddane procesowi „dojrzewania”.
Japonia to kraj zafascynowany herbacianym trunkiem. Tutaj ogromną popularnością cieszą się szkoły herbaciane, gdzie nauczyć można się sztuki zaparzania herbaty, dopasowania jej do konkretnych dań i sposobu jej podawania. Mówiąc o herbacie nie można zapomnieć brytyjskiego zwyczaju five o’clock! Filiżanka mocnej herbaty z mlekiem i maślanymi ciastkami to prawdziwy urok klasycznej Anglii. I to nie tylko o 5 popołudniu, ale jest początkiem i zakończeniem każdego dnia.
W Anglii podobnie jak w Japonii, herbata często jest łączona z mlekiem. Taką też można spróbować w Indiach, z dodatkiem przypraw. Irlandia słynie z największego światowego spożycia herbaty. Irlandczycy nadal kultywują swój rytuał zaparzania herbaty, mimo coraz większej popularności zaparzania z ekspresowych torebek.
(dp)
(dp)
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez