Sezon na cukinię

2016-10-01 18:18:26(ost. akt: 2016-10-01 18:25:34)

Autor zdjęcia: www.pixabay.com

Sezon na cukinię trwa nadal. Warto sięgać po to warzywo, bo nie dość, że jest pyszne to w dodatku kosztuje niewiele i można je wykorzystać do rozmaitych dań. Co najważniejsze, ta zielona pyszność jest zdrowa i pełna witamin, których w nadchodzącym sezonie przeziębieniowym będziemy bardzo potrzebowali.
Tarta z cukinią
Tarta z cukinią może Wam się wydać dziwnym pomysłem jednak gdy jej spróbujecie, zakochacie się w tym smaku. Zapach unoszący się w domu podczas pieczenia Tarty z cukinią powoduje, że nie możemy się doczekać, kiedy będzie już na Waszym stole. Tarta świetnie smakuje na ciepło, ale również na zimno. Można ją z powodzeniem zabrać do pracy.

Składniki ciasta kruchego:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
szczypta soli
1 jajo
50 g ostrego żółtego sera (np. cheddar)

Składniki farszu do tarty z cukinią:
3 średnie cukinie lub dwie duże
50 g masła
1 pęczek dymki
1 pęczek szczypiorku
3 jaja
150 ml śmietanki kremówki 30%
sól, pieprz

Przygotowanie tarty z cukinią:
Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy i zmiksować pulsacyjnie, gdy zawartość misy zaczyna się formować w jedną kulę. Ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde. W przeciwnym wypadku należy mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami, następnie dodać ser utarty na tarce o drobnych oczkach i wszystko szybko zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować (podsypując delikatnie mąką, gdyby się przyklejało do stolnicy) na szerokość trochę większą niż średnica naszej tarty. Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty. Nakłuć widelcem i włożyć na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto włożyć do pieca i piec 15 minut.

Przygotowanie farszu:
Cukinię umyć, odkroić końcówki. Jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sito, posolić, wymieszać i odstawić na sicie na 20 minut. Po tym czasie cukinie wypłukać z soli i całą ułożyć na środku ściereczki. Zgarnąć wszystkie końce ściereczki ku górze i ciasno zwinąć. Nad zlewem wyżymać ściereczkę, aby wycisnąć całą wodę z cukinii. Na patelni rozpuścić 50 g masła. Dodać posiekaną cebulę dymkę. Smażyć przez chwilę, aż zmięknie. Dodać cukinię i smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.

Jaja wraz ze śmietanką, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem zmiksować do połączenia składników. Na podpieczoną tartę wyłożyć farsz z cukinii, a następnie wylać śmietanę z jajami (farsz z cukinii rozprowadzić po całej powierzchni, ale jej nie wygładzać. Łyżką „podziabać” w kilku miejscach – dzięki temu wylana śmietana nie spłynie poza brzegi ciasta, lecz równomiernie wypełni stworzone przez nas nierówności). Tartę z cukinią wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut. Podawać na ciepło lub zimno.
(dp.)



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5