Przepisy Czytelników: porzeczkowiec z orzechami włoskimi

2016-09-11 13:21:55(ost. akt: 2016-09-11 13:31:00)

Autor zdjęcia: Kinga Latosińska

W każdym z nas jest jakaś pasja, czasami jeszcze nie odkryta, ale na pewno jest. Pisanie o ludziach z pasją to dla nas wyjątkowa przygoda i wyjątkowa przyjemność. Dzisiaj, na łamach naszego tygodnika przedstawiamy Kingę oraz jej świat smaków i zapachów.
Ostatnio koleżanka poprosiła mnie o Porzeczkowca. Postanowiłam podjąć wyzwanie. Poszukałam, poczytałam, spróbowałam z cukierni i wzięłam się do roboty.Powiem tak: ciasto nie urosło mi za mocno ,więc zamiast 3 warstw ciasta zrobiłam 2, a resztę warstw lekko zmodyfikowałam po swojemu, zachowując oryginalne składniki. Jest trochę zabawy i składników do zakupienia, ale warto! Efekt? To z cukierni smakiem się umywa, a prywatny, osobisty tester – mąż stwierdził, ze lepszego jeszcze nie robiłam :) Jest tak smaczne, że śmiało można serwować na wszelkie uroczystości – od chrzcin po ślub, nawet w formie tortu!

Porzeczkowiec z orzechami włoskimi

Co nam trzeba?
• na ciepło: 100ml wody, 1 szklanka cukru trzcinowego (lub zwykły jak brak), 6 łyżek kakao naturalnego, 3/4 szklanki oleju
• na zimno: 5 jaj, 300g mąki pszennej, 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia, 100g cukru pudru
• Na pierwszą masę: Serek waniliowy 350-400g, kostka masła, 4 łyżki cukru pudru
• Na drugą masę: Opakowanie śmietany 30%, 4 łyżki mascarpone, 3 łyżki cukru pudru
• Dodatkowo: 3 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki -220g x 3 (tak aby wyszło z 700g), ok 200g orzechów włoskich (3 x paczuszka 80g), słoiczek mały nutelli, 4 kosteczki mlecznej czekolady

Robimy ciasto:
Do garnka wlewamy wodę i olej, gotujemy, do tego wsypujemy kakao i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i studzimy. Jajka myjemy, parzymy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę, dodając cukier puder. Następnie dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do tej masy dodajemy wcześniej przygotowaną masę w garnku (przestudzoną!). Szykujemy blachę 25/35, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na to masę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 35min.

Po upieczeniu uchylamy lekko drzwi i studzimy jakieś pół godzinki. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy ciasto już wyjęte z blachy. Kroimy na pół (jak komuś urośnie mocno można na 3 części). W tym czasie szykujemy masy: pierwsza: serek waniliowy ucieramy z masłem i cukrem na jednolitą masę, Druga: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę i dodajemy na koniec mascarpone i miksujemy do jednolitej masy, dżem mieszamy z nutellą. Przekładamy pierwszy płat ciasta, na to wykładamy równiutko warstwę dżemu wymieszanego z nutellą.

Następnie kładziemy pierwszą masę, na to dżem. Posypujemy warstwą orzechów włoskich. Na to wykładamy drugą masę, trochę zostawiając na wierzch ciasta. Na to ponownie dżem z nutellą. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Smarujemy pozostałą masą (drugą) i tarkujemy czekoladę na wierzch. Gotowe! Ostatnia czynność to schłodzenie. Uwaga!!! Najsmaczniejsze wyjęte z lodówki na pół godzinki przez konsumpcją.

Smacznego życzy Kinga! :)


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5