Truskawki na diecie
2016-06-20 13:41:18(ost. akt: 2016-06-20 13:48:50)
Z okazji rozpoczęcia się sezonu na truskawki postanowiliśmy Wam przygotować kilka pysznych letnich dań, które przyrządzicie w bardzo łatwy sposób. Poniżej znajdują się przepisy na przekąski, które dzięki swojemu smakowi nie znikną zbyt szybko z Waszych stołów.
1. Koktajl truskawkowy to prawdziwy letni klasyk, który nie tylko orzeźwi ale i dostarczy wielu cennych wartości. Szklanka takiego smoothisa sprawdzi się idealnie w porze śniadania dzięki odpowiednio dobranemu kompleksowi węglowodanów prostych i złożonych. To bardzo szybki zastrzyk energii, dzięki tak niewielu użytym składnikom.
Składniki:
200-300 g jogurtu naturalnego
10 mrożonych truskawek
1 łyżka otrębów pszennych lub żytnich
1 łyżeczka miodu
Składniki:
200-300 g jogurtu naturalnego
10 mrożonych truskawek
1 łyżka otrębów pszennych lub żytnich
1 łyżeczka miodu
2. Sałatka owocowa z pewnością nie raz już znalazła się na waszych służbowych biurkach i ogrodowych stolikach. Tą przekąskę można przyrządzić na wiele sposobów tak aby była smaczna. Nam zależało również na tym aby była przede wszystkim zdrowa i pożywna. Dzięki bogatej w błonnik kaszy kus kus, suszonej żurawiny, która zawiera witaminy A, C i B oraz avocado, które słynie ze zdrowych tłuszczy i kwasów obniżających poziom cholesterolu, sałatka sprawdzi się idealnie w formie zastępczego posiłku.
Składniki:
3/4 szklanki ugotowanej kaszy kuskus
garść truskawek
łyżka suszonej żurawiny
1/2 małego banana
1/4 awokado
3 pomidorki koktajlowe
łyżka płatków migdałowych
listki świeżej mięty
3/4 szklanki ugotowanej kaszy kuskus
garść truskawek
łyżka suszonej żurawiny
1/2 małego banana
1/4 awokado
3 pomidorki koktajlowe
łyżka płatków migdałowych
listki świeżej mięty
3. Sorbet to najlepszy sposób na schłodzenie podczas upalnego popołudnia. Poniższa propozycja przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy lubią przekąsić coś słodkiego i zimnego.
Składniki:
500g truskawek
1/2 szklanki wody szklanki
sok z 1/2 cytryny
łyżka miodu (u mnie lipowy)
500g truskawek
1/2 szklanki wody szklanki
sok z 1/2 cytryny
łyżka miodu (u mnie lipowy)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera, miksuje na gładką masę i przelewamy do pojemnika po lodach. Następnie wrzucamy do zamrażarki na całą noc i wyjmujemy ok. 30-45 minut przed podaniem, żeby odtajały.
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera, miksuje na gładką masę i przelewamy do pojemnika po lodach. Następnie wrzucamy do zamrażarki na całą noc i wyjmujemy ok. 30-45 minut przed podaniem, żeby odtajały.
Czytaj e-wydanie
">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez