Smacznie-Zdrowo-Sylwestrowo!

2016-01-04 23:16:24(ost. akt: 2016-01-04 23:27:48)

Autor zdjęcia: pixabay

Drobne pyszności na wieczór sylwestrowy przygotujecie w kilka chwil, wykorzystując ciasto francuskie, krakersy, herbatniki, świeże lub konserwowe warzywa, kawałki wędlin, ryb i serów! Na tę huczną imprezę warto przygotować również dipy, sosy, z którymi przygotowane przekąski będą jeszcze bardziej apetyczne. Wybraliśmy dla Was pyszne dania i przekąski na szaloną sylwestrową noc.
Paszteciki z kapustą i grzybami

Ciasto: 4 szklanki mąki, 1 szklanka gęstej śmietany, 5dkg świeżych drożdży, 1 kostka margaryny, 1 jajko, szczypta soli
Farsz: 1 kg pieczarek, 0,5 kg kapusty kiszonej, 2-3 garście suszonych grzybów, 3-4 sztuki cebuli średniej wielkości

Wykonanie: Grzyby suszone zalać gorącą wodą i moczyć przez od 30 min. do 1 godz. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na wolnym ogniu. Dodać pieczarki starte na grubych oczkach. Posolić, popieprzyć i dusić do czasu, aż prawie cała woda wyparuje. Następnie odsączyć grzyby, a wodę w której się moczyły wlać do garnka. Grzyby drobno posiekać i dodać do pieczarek z cebulą.
Do garnka z wodą po grzybach włożyć kapustę i dolać wody tak by przykrywała kapustę. Gotować ok. pół godziny. Po tym czasie odsączyć kapustę, poszatkować i do dodać do grzybów. Wszystko razem jeszcze podusić chwilę, aż woda całkowicie wyparuje.
Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy posiekaną margarynę, śmietanę, jajko, sól, pokruszone drożdże i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na części i wałkujemy podłużne kawałki. Na każdy z nich nakładamy wzdłuż farsz i zawijamy. Nadmiar odciąć. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i na wyłożonej blasze papierem do pieczenia układamy paszteciki. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy około 30-45 minut. Tak by paszteciki były rumiane.

Sałatka gyros

Składniki: 2 piersi z kurczaka, 3 łyżeczki przyprawy do kebaba,1 łyżeczka oregano,1 łyżeczka czosnku granulowanego, sól i pieprz, oliwa z oliwek, słoik ogórków konserwowych,1 puszka kukurydzy,1 mały słoik majonezu, 6-7 łyżek pikantnego ketchupu, 1 duża czerwona cebula, 1 sałata rzymska podłużna lub kapusta pekińska

Wykonanie: Piersi płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w grubą kostkę. Do mięsa dodajemy oregano, przyprawę do kebaba, oliwę, czosnek, oraz sól i pieprz.Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do miękkości na patelni bez tłuszczu, do momentu aż mięso się mocno zarumieni. Usmażone mięso odkładamy do ostygnięcia. Następnie ostudzone mięso wykładamy na dno wysokiej szklanej misy. Na mięso wykładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Na cebulę nakładamy warstwę majonezu a na majonez kukurydzę. Potem układamy pokrojone w kostkę ogórki i warstwę ketchupu. A na koniec układamy poszatkowaną sałatę. Sałatkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aby się "przegryzła".

Faszerowane pieczarki

Składniki: 8 dorodnych pieczarek, 1 cebula, 1 jajko, sól, pieprz, natka pietruszki, 4 łyżki tartego żółtego sera, 1 łyżka bułki tartej, odrobina oleju

Wykonanie: Pieczarki umyć i wykroić nóżki. Kapelusze posolić i odłożyć na bok. Na rozgrzanym oleju przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i ogonki z pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie zdjąć z ognia i dodać posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i wymieszać wszystko na jednolitą masę. Tak przygotowanym farszem wypełnić kapelusze pieczarek. Na wierzchu posypać tartym żółtym serem. Pieczarki ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-30 minut.

Koreczki sylwestrowe

Składniki: 40-50 sztuk czerwonych winogron, 150 g żółtego sera, 2-3 sztuki ogórka kiszonego lub konserwowego, 100 g salami, biały serek do smarowania, 2-3 kromki chleba, 40-50 sztuk wykałaczek

Wykonanie: Pieczywo smarujemy serkiem(może być śmietankowy, chrzanowy, czosnkowy). Wszystkie produkty kroimy na kosteczkę a salami na grubsze plastry, podzielone na 4 kawałki. Następnie wszystkie składniki nabijamy na wykałaczki według kolejności: chleb z serkiem, salami, ogórek, żółty ser a na koniec winogrono.

Zdrowa przekąska z ciecierzycy

Składniki: ok. 300 g ciecierzycy, 2 łyżki oleju, 1/3 łyżeczki mielonej soli morskiej, 1 łyżka suszonej pietruszki, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej.

Ciecierzycę zostawiamy na noc w wodzie. Na następny dzień płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Nasiona dokładnie odcedzamy na sitku i zostawiamy do ostudzenia. Do miski dodajemy olej, przyprawy i ciecierzycę. Wszystko delikatnie mieszamy do czasu, aż nasiona pokryją się olejem i przyprawami. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciecierzycę i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 35 min. Ważne, aby w trakcie pieczenia kilkakrotnie obracać ziarna. Można piec ciecierzycę krócej, ale po wyłączeniu należy zostawić je w zamkniętym piekarniku. Będą gotowe, kiedy chrupią i lekko się zezłocą.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Składniki: 5 jajek na twardo, 1 puszka groszku, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
20 dag startego sera żółtego, cebula dymka ze szczypiorem, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos majonezowy:3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego,1 łyżka musztardy, sól, pieprz

Wykonanie: Przygotowujemy sos majonezowy – łączymy składniki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Białka oddzielamy od żółtek i białka zacieramy na tarce o grubych oczkach, a żółtka o drobnych oczkach. Groszek, kukurydzę i tuńczyka oddzielnie odsączamy z zalewy. W szklanej misce układamy kolejno: białko jajek, groszek, tuńczyk, szczypiorek, kukurydza, ser żółty, sos majonezowy, żółtka i natka.

Efektowne koreczki śledziowe

Składniki: Kilka płatów śledziowych (według gustu marynowane lub solone), papryka czerwona, ser żółty w plastrach

Wykonanie: Śledzie kroimy na wąskie paski, na środku układamy kawałek żółtego sera i papryki. Całość przebijamy wykałaczką, układamy na liściach rukoli lub innym rodzaju zielonej sałaty. (pk, mk)



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5