Przyprawy też mogą leczyć !

2015-11-28 13:36:34(ost. akt: 2015-11-28 14:06:12)

Autor zdjęcia: www.pixabay.com

Codziennie przygotowując swoje ulubione potrawy używamy tradycyjnych ziół i przypraw. Mimo, że znamy ich znakomity smak i aromat, być może wielu z nas nie zastanawia się nad ich innym zbawiennym działaniem na nasz organizm. Większość przypraw, których używamy na co dzień pomaga również przy przeziębieniach, infekcjach bakteryjnych czy innych schorzeniach.
Bazylia – jest jednym z najczęściej stosowanych ziół w kuchni. Dzięki swoim wyjątkowym aromatom podkreśli smak każdej poprawy, a w szczególności tych na bazie pomidorów. Te aromatyczne zioło działa zbawiennie na nasz układ pokarmowy: powoduje wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego oraz śliny, pomaga w pozbyciu się niestrawności i wzdęć. Dodatkowo bazylia działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Napar z bazylii oczyszcza drogi oddechowe oraz obniża gorączkę.

Oregano – zwany też dzikim majerankiem, roślina z rodziny mięty. Oregano zazwyczaj stosuje się do pizzy, mięs, sałatek i sosów. Dziki majeranek używany jest podobnie jak bazylia na dolegliwości żołądkowe oraz na problemy z chorobami dróg oddechowych. Poza tym ma działanie odtruwające, łagodzi rany i podrażnienia. Posiada właściwości przeciwgrzybicze oraz normuje poziom cukru we krwi.

Cząber – warto dodawać go do ciężkostrawnych potraw, ponieważ eliminuje uczucie wzdęcia oraz pomaga w pozbyciu się nadmiaru zgromadzonych gazów. W kuchni najbardziej nadaje się do dań z warzyw i drobiu. Ponadto jest przydatny w leczeniu chorób pasożytniczych.

Kolendra – ma łagodny i lekko słodkawy smak, z delikatną nutą pomarańczy. Kolendra jest źródłem wielu witamin i minerałów m.in. potasu, żelaza, wapnia, witaminy A, B1,B2. Ma zbawienny wpływ na wątrobę i trzustkę, pobudza apetyt a ponadto obniża poziom złego cholesterolu. W kuchni kolendra nadaje niepowtarzalny aromat daniom rybnym i daniom z drobiu, wykorzystywana jest również do ciast i pieczywa.

Gałka muszkatołowa – może być stosowana tylko w niewielkich ilościach, ale zastosowana w odpowiednich proporcjach pomaga zmniejszyć wzdęcia, poprawia apetyt oraz jest pomocna przy biegunce i wymiotach. Gałka muszkatołowa nadaje smak i aromat niemal każdemu daniu, zarówno słodkiemu jak i pikantnemu.

Majeranek – idealny do ciężkich dań z fasoli, grochu i kapusty. Pomaga w zwalczaniu wzdęć i kolki, działa rozkurczowo. Dodany do ciężkostrawnych potraw sprawia, że lepiej przyswajają się w żołądku. Oprócz tego działa przeciwzapalnie oraz oczyszczająco na drogi oddechowe.

Tymianek – podobnie jak majeranek świetnie nadaje się do dań ciężkostrawnych, dań z dropiu i wieprzowiny z uwagi na działanie ułatwiające trawienie. Przy przeziębieniach znakomicie sprawdzi się na zapalenie gardła, ma także działanie wykrztuśne. Tymianek dodaje energii, pobudza, wzmacnia krążenie i sprawność umysłową. Dodany do potraw niejadków zwiększy ich apetyt.(pk)

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5