Róże w cieście francuskim

2015-11-26 17:36:07(ost. akt: 2015-11-26 17:37:10)

Autor zdjęcia: Monika Kacprzak

Prawdziwa jesień nad głowami, a pod stopami eksplozja kolorowych liści. Co polepszy nasze nastroje jak nie piękne i pyszne domowe wypieki? :) W tym tygodniu przepis na prześliczne jabłkowe róże w cieście francuskim
Niezbędnik: arkusz ciasta francuskiego, 3-4 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką, 3/4 szklanki cukru, 1 czubata łyżeczka cynamonu, 3 łyżeczki cukru-pudru do obsypania ciasta francuskiego

Wykonanie: Jabłek nie obieramy, tylko dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie 2-3 mm plasterki. W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru. Do takiego syropu należy włożyć jabłka i gotować je na małym ogniu około 5-10 minut, aż wyraźnie zmiękną. Delikatnie odcedzić na sitku. Cynamon mieszamy z cukrem-pudrem i obsypujemy rozwinięty rulon ciasta francuskiego. Dzielimy ciasto wzdłuż (szersza część ) na około 2 cm paski i na każdy nakładamy plasterki jabłek tak, aby lekko na siebie nachodziły. Każdy pasek rolujemy i wkładamy do foremki muffinkowej posmarowanej tłuszczem. Pieczemy około 25 minut w temp 200 °C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem-pudrem. Smacznego :) (mk)

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5