Dietetyczne „Kaszotto”

2015-11-26 17:31:11(ost. akt: 2015-11-26 17:32:29)

Autor zdjęcia: Paulina Krysik

Kaszotto zastąpi nudną kanapkę, a także ziemniaki czy ryż do obiadu. „Kaszotto” powstało z niezwykle zdrowej kaszy bulgur, w Europie okrzykniętą arabską pszenicą. Dlaczego warto wprowadzić do swojego jadłospisu dania z bulgurem? Po pierwsze dla cennego błonnika, którego większość z nas dostarcza organizmowi zbyt mało. Kasza ta zawiera sporo cennego białka i niewiele tłuszczów, ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i daje uczucie sytości. Jest też źródłem cennych witamin, kwasu foliowego, magnezu, żelaza, fosforu i jest lekkostrawna. Nic tylko wcinać na zdrowie! :)
Niezbędnik: 2 woreczki kaszy bulgur (200 g), 2 łodygi selera naciowego, 2 średnie cebule, 2 marchewki, 200g pieczarek, oliwa, sól, pieprz, słodka papryka, szczypta curry, puszka pomidorów w sosie własnym/koncentrat pomidorowy, bulion lub jeśli nie mamy - woda

Wykonanie: Kaszę wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy do niej pokrojony drobno seler naciowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę i curry. Mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (wody) i dusimy na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodajemy zblendowane pomidory w sosie własnym(lub koncentrat pomidorowy) i ugotowaną kaszę. Mieszamy, doprawiamy do smaku(mk)

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5