Gumiklyjzy z pieczarkami
2015-11-26 15:28:59(ost. akt: 2015-11-26 15:38:45)
Wszystkim fanom klusek śląski proponujemy pyszną, aromatyczną grzybową wersję
Niezbędnik:1 kg ziemniaków, 2 żółtka, sól, 1 łyżka mąki pszennej, 10 dag mąki ziemniaczane
Wykonanie: Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę, a gdy lekko przestygną, dodaj żółtka i obie mąki. Masę posól do smaku, zagnieć i ulep kluseczki nieco większe od orzecha włoskiego. Każdą spłaszcz, pośrodku zrób palcem dołek. Kluski wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Wyjmuj łyżką cedzakową, osączaj z wody i podawaj do pieczeni, rolad, sosu mięsnego lub polane skwarkami z boczku. Moja propozycja to kluski z sosem pieczarkowym. Smacznego :) (mk)
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez