Gumiklyjzy z pieczarkami

2015-11-26 15:28:59(ost. akt: 2015-11-26 15:38:45)

Autor zdjęcia: Monika Kacprzak

Wszystkim fanom klusek śląski proponujemy pyszną, aromatyczną grzybową wersję
Niezbędnik:1 kg ziemniaków, 2 żółtka, sól, 1 łyżka mąki pszennej, 10 dag mąki ziemniaczane

Wykonanie: Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę, a gdy lekko przestygną, dodaj żółtka i obie mąki. Masę posól do smaku, zagnieć i ulep kluseczki nieco większe od orzecha włoskiego. Każdą spłaszcz, pośrodku zrób palcem dołek. Kluski wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Wyjmuj łyżką cedzakową, osączaj z wody i podawaj do pieczeni, rolad, sosu mięsnego lub polane skwarkami z boczku. Moja propozycja to kluski z sosem pieczarkowym. Smacznego :) (mk)

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5