Pyszny i zdrowy ketchup domowy

2015-09-18 11:49:56(ost. akt: 2015-09-18 11:54:49)

Autor zdjęcia: Monika Kacprzak

Mili moi, wiem, że znajdują się wśród Was osoby, które co tydzień zerkają z ciekawością co nowego znajdzie się w kąciku kulinarnym, natomiast ja jestem więcej niż pewna, że Wy również macie mnóstwo własnych sprawdzonych przepisów. Proste i fajne ciasto, Wykwintna sałatka, nalewka według przepisu babuni, pyszna, rozgrzewająca zupa, pomysły fit i nie fit, mięsne i bezmięsne — nie bądźcie tacy, podzielcie się z nami :)
Niezbędnik: 2 kg pięknych, dojrzałych pomidorów ulubionej odmiany lub wielu różnych, 2 spore cebule, oliwa, 2 ząbki czosnku, ulubione zioła (ja dodałam bazylii, tymianku, oregano i lubczyku, oczywiście wszystko wprost z ogródka), sól morska, świeżo zmielony pieprz, chili.

Wykonanie:
Zaczynamy od cebuli, która kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Gdy cebula się zarumieni, dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki i dusimy wszystko aż powstanie gęsta pulpa. Dodajemy zioła, przyprawy, szczyptę chili i 2 ząbki czosnku po czym wszystko dokładnie blenderujemy. Jeszcze gorący sos zamykamy szczelnie w słoiczkach i pasteryzujemy (ja zagotowuję). Tak powstały gęsty sos z powodzeniem zastąpi sklepowy ketchup, a my mamy gwarancję świeżości i jakości, w końcu wykonaliśmy go samodzielnie :)
(mk)

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5