Zapiekanki z cukinii czy może makaron z cukinia i papryką?

2015-09-04 13:39:16(ost. akt: 2015-09-04 14:04:12)

Autor zdjęcia: Monika Kacprzak

Zapiekanki z cukinii



Niezbędnik: 2 średnie cukinie, ser żółty w plastrach, 5 pieczarek, cebula, pieprz, sól, ulubione zioła.

Wykonanie:
Cukinię dzielimy na pół, powstałe części kroimy na dość grube plastry. Naczynie żaroodporne podlewamy oliwą, układamy plastry cukinii, solimy, pieprzymy. Na każdym plastrze układamy plasterek sera, cebulę pokrojoną w plastry i tak samo pokrojone pieczarki. Pieczemy pod przykryciem ( ok. 15-20 minut) w temperaturze 180 stopni, pod koniec pieczenia odkrywamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut do zarumienienia. Podajemy z czym lubimy - może to być ulubiony sos, dip, ketchup czy odrobina ziołowej oliwy. Zapiekanki można podawać jako przekąskę lub dodatek do dań. Smacznego :)


Makaron z cukinia i papryką



Niezbędnik: duża cukinia, 2 czerwone papryki, cebula, czosnek, sól, pieprz, chili, lubczyk, zioła greckie, lub inne ulubione kompozycje ziołowe.

Wykonanie: Gotujemy ulubiony makaron, odcedzamy, odstawiamy aby nieco ostygł. do woka (lub garnka) wlewamy odrobinę oliwy, cebule pokrojoną w kostkę, i paprykę pokrojona w piórka. Gdy cebula i papryka nieco się zeszklą, dodajemy pokrojoną w grubsza kostkę cukinię i przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Wszystko dusimy na małym ogniu pilnując by nie rozgotować cukinii. Gdy cukinia jest miękka, przyprawiamy, mieszamy i obserwujemy jak znika ;) Smacznego.


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5