Faszerowana cukinia
2015-06-19 15:32:41(ost. akt: 2015-06-19 15:39:58)
Lubicie cukinię? Ja wprost uwielbiam, dlatego w tym tygodniu proponuję coś, co śmiało zastępuje zapiekankę czy pizzę. Zdrowo, smacznie i lekko, czyli idealnie na nadchodzące upały!
Niezbędnik:
2-3 średnie cukinie, pół kilograma mielonego mięsa z indyka, ulubione zioła, czosnek, oliwa, puszka krojonych pomidorów lub 2- 3 świeże, bez skórki, papier do pieczenia.
2-3 średnie cukinie, pół kilograma mielonego mięsa z indyka, ulubione zioła, czosnek, oliwa, puszka krojonych pomidorów lub 2- 3 świeże, bez skórki, papier do pieczenia.
Wykonanie:
Cukinie kroimy na wzdłuż na pół, wydrążamy łyżeczką środek, tworząc łódeczki i lekko solimy. Pokrojoną w kostkę cebulę dusimy na łyżce oliwy i gdy zaczyna się rumienić dodajemy mięso. Gdy mięso jest odpowiednio podduszone, dodajemy puszkę pomidorów i posiekany czosnek oraz zioła. Dusimy wszystko jeszcze około 10 minut i powstałym farszem nadziewamy cukinie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy delikatnie cukinie i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 30 minut. Na kilka minut przed wyjęciem można cukinie posypać starkowanym serem żółtym, ale zapewniam, że bez sera jest równie pyszna. Smacznego.
* Wolisz wersję bezmięsną? Nie ma problemu, zamiast mięsa podduś ulubione grzyby, np. pieczarki i wymieszaj je z ugotowaną wcześniej kaszą (jaglana, pęczak, gryczana). Smacznego!
Cukinie kroimy na wzdłuż na pół, wydrążamy łyżeczką środek, tworząc łódeczki i lekko solimy. Pokrojoną w kostkę cebulę dusimy na łyżce oliwy i gdy zaczyna się rumienić dodajemy mięso. Gdy mięso jest odpowiednio podduszone, dodajemy puszkę pomidorów i posiekany czosnek oraz zioła. Dusimy wszystko jeszcze około 10 minut i powstałym farszem nadziewamy cukinie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy delikatnie cukinie i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 30 minut. Na kilka minut przed wyjęciem można cukinie posypać starkowanym serem żółtym, ale zapewniam, że bez sera jest równie pyszna. Smacznego.
* Wolisz wersję bezmięsną? Nie ma problemu, zamiast mięsa podduś ulubione grzyby, np. pieczarki i wymieszaj je z ugotowaną wcześniej kaszą (jaglana, pęczak, gryczana). Smacznego!
Monika Kacprzak
Czytaj e-wydanie
">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez