Delikatne kotlety jaglano-pieczarkowe

2015-06-18 09:37:09(ost. akt: 2015-06-18 09:42:56)
Często gotuję bezmięsnie, powodów jest przynajmniej kilka, ale jednym z nich jest fakt, że lubię eksperymentować. Podczas ponad miesiąca opartego na wegetarianizmie poznałam wiele smacznych i prostych przepisów, do których często wracam, jednym z nich jest nasz rodzinny hit-pieczarkowe kotlety z kaszy jaglanej. Zachęcam do spróbowania, nie pożałujecie.
Niezbędnik: Pół opakowania kaszy jaglanej, pół kilograma pieczarek, 2 łyżki masła, jajko, przyprawy (sól, pieprz, sos sojowy, vegeta)

Wykonanie:
Ugotowaną kasze jaglaną (gotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu) odstawiamy do ostygnięcia, w międzyczasie tarkujemy obrane wcześniej pieczarki i podduszamy na łyżeczce masła lub oleju. Pieczarki odciskamy na sitku, następnie mieszamy z kaszą. Do powstałej masy dodajemy 1 jajko i ulubione przyprawy ( w mojej wersji: sól, pieprz, sos sojowy, szczypta vegety) i formujemy kotleciki. Gotowe kotlety obtaczamy w bułce tartej ( lub zmielonych otrębach) i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z młodymi ziemniaczkami, ulubionymi warzywami lub sosem grzybowym. Smacznego.

(mk)

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5