Łatwa i pyszna babka cytrynowa na Wielkanoc

2015-03-16 07:36:22(ost. akt: 2015-03-16 07:46:19)

Autor zdjęcia: Katarzyna Panuflewicz

Zbliża się Wielkanoc, pomyślałam sobie, że warto zawczasu wypróbować przepis na babkę - ja polecam cytrynową i pyszną. Na przykład teraz, upiekłam ją i nie mogę się doczekać, aż ciasto ostygnie i będę mogła ukroić wilgotne, cytrynowe pajdy. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe, wystarczy mieć mikser z ubijającymi końcówkami. Każdy sobie z tą babką poradzi, bo najtrudniejszą ze wszystkich czynności jest perfekcyjne oddzielenie żółtek od białek.

Składniki:
Ciasto (na formę do babki ok. 1,5 l pojemności lub małą keksówkę) - 5 jajek, 200 g masła, 3/4 szklanki cukru pudru, dwie cytryny, dwie szklanki mąki, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.
Lukier - pół szklanki cukru pudru, dwie łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:
Cytryny sparzyć, wyszorować, otrzeć tarką do miseczki żółtą część skórki. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Ustawić piekarnik na 170 st. Białka oddzielić dokładnie od żółtek - to bardzo ważne, bo odrobina żółtka w białkach uniemożliwi przygotowanie ciasta. Z białek posypanych szczyptą soli w sporej misce (ok. 2,5 l - musi się w niej zmieścić reszta składników)ubić sztywną masę. Masło podgrzać do rozpuszczenia na niedużym ogniu. Wrzącym masłem zalać ubite białka i odstawić miskę na dwie minuty. Potem ubijać masę dalej, i dodawać na przemian po łyżce cukru, po jednym żółtku, sok wyciśnięty z cytryn, skórkę cytrynową oraz mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Kiedy masa będzie jednolita, przelać do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut, sprawdzić patyczkiem od szaszłyka - wyjęty z ciasta musi być suchy, nieoklejony ciastem. Babkę ostudzić w uchylonym piekarniku. Cukier puder wymieszać porządnie z sokiem z cytryny, dodając go po kilka kropli, lukier musi być gęsty na tyle, by lekko spływał z ciasta.

Smacznego :)

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna


Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: mazurskikuchcik

Komentarze (3) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Ania #1709234 | 83.128.*.* 9 kwi 2015 20:57

    dziekuje za przepis babka wyszla idealnie jest pyszna polecam

    odpowiedz na ten komentarz

  2. jędras #1704924 | 37.249.*.* 3 kwi 2015 08:39

    i wyszło mi jajo. Pies zeżarł, a też złym okiem patrzył. Wesołych Świąt!!!!!

    odpowiedz na ten komentarz

  3. moi #1701134 | 31.11.*.* 29 mar 2015 16:36

    PZSYNA!

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5